Začá­tek škol­ní­ho roku může být pro mno­hé rodi­ny nejen radost­nou udá­los­tí, ale také obdo­bím stre­su a finanč­ní zátě­že. Respon­deo se sna­ží rodi­nám s dět­mi, kte­ré se ocit­ly v tíži­vé život­ní situ­a­ci, pomo­ci zvlád­nout nový škol­ní rok.

„Děti čas­to doma nema­jí dosta­teč­ně vyvá­že­nou stra­vu, pro­to se sna­ží­me zajis­tit, aby měly škol­ní obě­dy,“ vysvět­lu­je vedou­cí Pod­po­ry rodin Ire­na Keš­ne­ro­vá. Orga­ni­za­ce spo­lu­pra­cu­je s kra­jem, nada­ce­mi, dár­ci a dob­ro­vol­ní­ky, aby pomoh­la rodi­nám pokrýt nákla­dy na stra­vo­vá­ní, ale i škol­ní pomůc­ky a učeb­ni­ce, kte­ré jsou čím dál draž­ší. „Posled­ní srp­no­vý víkend se dob­ro­vol­ní­ci, zaměst­nan­ci a pří­z­niv­ci Respon­dea zapo­ju­jí do sbír­ky škol­ních pomů­cek Ško­lá­kům od srd­ce, kte­ré pak putu­jí dětem z rodin, s nimiž Respon­deo dlou­ho­do­bě pra­cu­je,“ říká Lucie Volá­ko­vá a nabá­dá, aby si lidé při­šli nakou­pit do hyper­mar­ke­tu Tesco v Poděbra­dech a Mla­dé Bolesla­vi a při­spě­li dle svých mož­nos­tí tře­ba něja­kým seši­tem, pas­tel­ka­mi, pená­lem či aktov­kou. Vět­ši­na škol­ních pomů­cek se v Tescu dá kou­pit za vel­mi výhod­né ceny.

Respon­deo také pomá­há s hle­dá­ním vhod­ných škol a ško­lek pro své dět­ské kli­en­ty, s pře­stu­py dětí mezi ško­la­mi a obec­ně pod­po­ru­je vzdě­lá­va­cí a vol­no­ča­so­vé akti­vi­ty, kte­ré roz­ši­řu­jí obzo­ry dětí a dáva­jí jim šan­ci na lep­ší budouc­nost. I přes slo­ži­té pod­mín­ky se sna­ží uká­zat rodi­čům a dětem, že vzdě­lá­ní je důle­ži­tou sou­čás­tí živo­ta, kte­rá může otevřít dětem nové mož­nos­ti, když si to budou přát.

Orga­ni­za­ce pomá­há kli­en­tům také s mno­ha dal­ší­mi pro­blémy – napří­klad při vyři­zo­vá­ní úřed­ních zále­ži­tos­tí, hle­dá­ní prá­ce a byd­le­ní, sesta­vo­vá­ní rodin­né­ho roz­počtu, výcho­vě dětí, komu­ni­ka­ci s růz­ný­mi insti­tu­ce­mi a dokon­ce i v otáz­kách kaž­do­den­ní­ho živo­ta. Jed­ním z mno­ha pří­pa­dů, se kte­rý­mi se Respon­deo setká­vá, je pří­běh mla­dé svo­bod­né mat­ky, kte­rá byla pro­puš­tě­na z porod­ni­ce, aniž by měla zajiš­tě­né základ­ní potře­by pro své dítě. „Nej­pr­ve se sna­ží­me zjis­tit, jaká je sku­teč­ná situ­a­ce rodi­ny a co jsou schop­ni zvlád­nout sami,“ vysvět­lu­je Ire­na Keš­ne­ro­vá. Soci­ál­ní pra­cov­ni­ce, kte­rá dosta­ne kli­en­ty na sta­rost a navště­vu­je je pří­mo u nich doma, se zamě­řu­je na akti­va­ci zdro­jů v rodi­ně a komu­ni­tě, čímž pod­po­ru­je jejich inte­gra­ci a nezá­vis­lost. Je tře­ba zdů­raz­nit, že vše postup­ně smě­řu­je k osa­mo­stat­ně­ní rodi­ny.

Veš­ke­ré služ­by a pro­gra­my na pod­po­ru rodin v nou­zi jsou zce­la bez­plat­né mimo jiné díky pod­po­ře Minis­ter­stva prá­ce a soci­ál­ních věcí, Evrop­ské unie (pro­jekt Zdra­vá rodi­na III reg. č. CZ.03.02.01/00/22_033/0002156) a měst Milo­vi­ce, Mni­cho­vo Hra­diš­tě, Mla­dá Boleslav, Bran­dýs nad Labem – Sta­rá Boleslav, Poděbra­dy, Nym­burk a Měl­ník.